Szerkesztő: Leposa Zsóka

Szerkesztette 2015-ig: Fitz Péter

Fotók: Bakos Ágnes, Tihanyi Bence, továbbá ismeretlen szerzők

Logo: Trombitás Tamás

Oldaldesign és WP téma optimalizálás: Eln Ferenc
elnferenc.com

© Fővárosi Képtár, 2014

 

<<<

Wilhelm Wagenfeld

(1900, Bréma, Németország, †1990, Stuttgart, Németország)

Tárgytervező, a német design kiemelkedő alakja. Az 1930-as évektől az 1960-as évek végéig alig volt német háztartás, ahol ne használták volna valamelyik üveg-, fém- vagy műanyag eszközét, melyekből néhány típus ma is kapható.

Ikonikus asztali lámpája, a WA 24 kevésbé volt ismert Magyarországon, ám a második világháború után a Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó Jéna nagyhírű üveggyárában pár harmincas évekbeli terve gyártásban maradt. Így a szocialista országokban még az 1960-as években is felbukkant a használtcikk-piacokon és a boltokban jellegzetes hőálló acélpántos lágytojás-főzője, üvegtároló edénysorozata és gömbölyű teáskészlete.

Wilhelm Wagenfeld

Teáskanna, Jéna, 1931 © Jenaer Glaswerk Schott & Gen., Jena

Inaséveit a híres Koch & Bergfeld fémműves manufaktúrában, Brémában töltötte, közben a helyi iparművészeti iskolában tanult.
1919 és 1922 között az Állami Tervező Akadémia ösztöndíjasa volt Hanau am Mainban, ahol ötvös oklevelet szerzett.
1923-ban jelentkezett a weimari Bauhaus fémműhelyébe, de amikor az iskola 1925-ben Dessauba költözött, ő Weimarban maradt, és az Állami Kézműves és Építészeti Akadémián előbb tanársegéd, majd a fémműhelyek igazgatója lett.

1930-ban a thüringiai tartomány gyűlésben többséget szerzett Nemzeti Szocialista Párt nyomására őt és több tanártársát eltávolították az akadémiáról.
Az 1930-tól a Jénai Üveggyár külső munkatársa, 1935-től 1947-ig vezető tervezője volt.

Háztartási edényeiért a gyártó az 1937-es Párizsi Világkiállításon és az 1957-es Milánói Triennálén is nagydíjban részesült.
A náci rezsimmel szembeni ellenérzései miatt 1944-ben keleti frontszolgálatra vezényelték, 1945-ben szovjet hadifogságba esett.
Az 1950-es évektől Stuttgartban élt és dolgozott.
Ma itt működik a hagyatékát őrző Wagenfeld-ház és a nevét viselő design iskola.

Share on Pinterest
There are no images.