Szerkesztő: Vincze Dóra

Szerkesztette 2015-ig: Fitz Péter

Fotók: Bakos Ágnes, Tihanyi Bence, továbbá ismeretlen szerzők

Logo: Trombitás Tamás

© Fővárosi Képtár, 2014

Múzeumpedagógia

AKTUÁLIS IDŐSZAKI FOGLALKOZÁSOK

LEGYÉL TE IS MŰGYŰJTŐ!
Tárgyak és történetek a Fővárosi Képtárból

15–18 éves korosztály, 75 perc

Budapest a műkincsek városa is.
Vajon egyesek miért gyűjtenek műtárgyakat?
El tudod képzelni, hogy műkincsek között élj?
Érdemes lehet kevésbé ismert alkotók műveit is megvásárolni és gyűjteni?

A játékos, interaktív elemeket is tartalmazó múzeumpedagógiai foglalkozás során képzeletbeli műgyűjtőként rejtvényeket fejtünk meg a Fővárosi Képtár gyűjteményéről és Budapesthez kapcsolható új szerzeményeiről.

A tárlat közös felfedezése közben a múzeumok szerepéről, feladatairól beszélgetünk, és a kiállított műtárgyakhoz fűződő városi történeteket fürkészünk ki.
Így azt is megtudhatjuk, hogyan kötődnek a műalkotások Budapesthez, és milyen úton kerültek a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményébe.

A múzeumpedagógiai foglalkozás jól kapcsolható a történelem, rajz és vizuális kultúra, mozgókép- és médiaismeret tanórák anyagához.

A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Vettük, kaptuk, megmutatjuk 1. – Válogatás a Fővárosi Képtár legújabb szerzeményeiből

Jegyár: 1000 Ft/fő

A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus.

KORÁBBI IDŐSZAKI FOGLALKOZÁSOK

REIGL JUDIT – EGY KORTÁRS FESTŐ MŰHELYÉBEN

REIGL JUDIT – EGY KORTÁRS FESTŐ MŰHELYÉBEN

16–18 éves korosztály, 75 perc

A játékos, interaktív elemekkel átszőtt múzeumpedagógiai foglalkozás során közösen fedezzük fel a Reigl Judit (1923–2020) festőművész műveiből rendezett időszaki kiállítást a Kiscelli Múzeum Templomterében.

Műalkotások, fotók, versek és a művész saját szavai segítségével próbálunk végigjárni egy lehetséges alkotói utat.
Vajon mi minden vezethet egy műalkotás létrejöttéhez?
Hogyan léphetnek a különböző művek kölcsönhatásba egymással?
Hogyan válhat mindez számunkra élménnyé?

A művészi alkotófolyamat kifürkészése során ezekre a kérdésekre keressük közösen a válaszokat, miközben feltárjuk, hogyan hatnak ránk Reigl Judit művei.

A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Szárnyalás–Vol–Flight. Reigl Judit figurális festészete.

Jegyár: 1000 Ft/fő
A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus

LEGYÉL TE IS MŰGYŰJTŐ! / KI A RAKTÁRBÓL! 2.

LEGYÉL TE IS MŰGYŰJTŐ!

15–18 éves korosztály, 75 perc

Budapest a műkincsek városa is. Vajon egyesek miért gyűjtenek műtárgyakat? El tudod képzelni, hogy műkincsek között élj? Érdemes lehet kevésbé ismert alkotók műveit is megvásárolni és gyűjteni?
A játékos, interaktív elemekkel tarkított múzeumpedagógiai foglalkozás során képzeletbeli műgyűjtőként kincsvadászatra indulunk a Fővárosi Képtár női alkotók sosem látott műveit bemutató időszaki kiállításán. A tárlat közös felfedezése közben azt is megtudhatjuk, hogyan kerültek a 20. század első felében élt női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményébe.

A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Ki a raktárból! 2. Árnyékban. Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900–1950

Jegyár: 1000 Ft/fő
A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus

ÁRNYÉKBAN

ÁRNYÉKBAN

15–18 éves korosztály, 75 perc

A 20. század első fele az a korszak, amikor egy nő már szabadon választhatta hivatásként a művészetet. A Fővárosi Képtár időszaki kiállításán bemutatott női alkotók, noha gyakran egész életüket a művészetnek szentelték, a mai látogató számára szinte ismeretlenek.
Mi köti össze Anna Margit, Ferenczy Noémi, Lesznai Anna, Szántó Piroska, Sztehlo Lili, Undi Mariska életútját és művészetét? Miben különböznek, mi adja különlegességüket, egyediségüket? Milyen indíttatásból választják a művészetet? Hol folytatják művészeti tanulmányaikat a világban, majd hol és milyen céllal alkotnak?
A múzeumpedagógiai foglalkozás során példákkal szemléltetjük a női alkotók életpályája kapcsán felmerülő döntéshelyzeteket. Közösen gondolkodunk a művészet szerepéről, az önkifejezés lehetőségeiről és a pályaválasztás kérdéseiről. Mindebből pedig az is kiderülhet, hogy mi minden határozhatja meg ma a választásainkat, saját életünk során.

A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek
címe: Ki a raktárból! 2. – Árnyékban. Női alkototók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900–1950

Jegyár: 1000 Ft/fő
A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus

NŐ – KÉP – ZÉS / ÖN – KÉP – ZÉS

NŐ – KÉP – ZÉS / ÖN – KÉP – ZÉS
15–18 éves korosztály, 70 perc

Mi a közös Barabás Ilona, Barabás Henriette, Teleki Blanka, Machik Mária, Gerdenich Claudine életútjában? Mikor kezdenek művészettel foglalkozni, hogyan alakul a pályafutásuk, hány éves korukig alkotnak?
A múzeumpedagógiai foglalkozás során átfogó képet kapunk a 19. századi női alkotókról, szereplehetőségeikről, társadalmi helyzetükről, és mindezeken keresztül a pályaválasztás kérdéseiről. Példákkal szemléltetjük a női életpálya kapcsán felmerülő döntéshelyzeteket, amiből az is kiderül, hogy mi minden határozhatja meg ma a választásokat, saját életünk során.

A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Ki a raktárból! I. „Gondolatim, érzeményim / Szárnyra keltenek”. Válogatás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményének 19. századi anyagából

Jegyár: 1000 Ft/fő

A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus.

MOZGÁSBAN / MÁCSAI ISTVÁN BUDAPESTJE

MOZGÁSBAN
Mácsai István Budapestje

15–18 éves korosztály, 75 perc

A játékos, interaktív elemekkel átszőtt múzeumpedagógiai foglalkozás során közösen fedezzük fel a Mácsai István (1922–2005) festőművész életművéből rendezett kiállítást a Kiscelli Múzeum Templomterében. Életre keltjük ábrázoltjait, és „városi tájképein”, fotóin, filmfelvételein, naplórészletein keresztül saját Budapesthez fűződő viszonyunkat is feltérképezzük.

A foglalkozás BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Elmozdul a fal! Mácsai István Kiscellben.

Jegyár: 1000 Ft/fő

A foglalkozást tartja a kiállítás kurátorával: Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus.

Érdeklődés/jelentkezés/időpont egyeztetés:

E-mailben a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu és a bauernhuber.eniko@btm.hu címen, telefonon a +36 1 388 8560/113 vagy +36 20 232 0143 számon.

Időpontok:

A múzeum nyitvatartási idejében (K-V 10:00-18:00), előre egyeztetett időpontban lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást.

Létszám:

Egy csoport maximum 15 fővel indul, ennél magasabb létszám esetén két külön csoportot indítunk.

Részvételi díj:

1000 Ft/fő a belépőjegyen felül (https://fovarosikeptar.hu/jegyarak/), Óbudai óvodás és iskolás csoportok számára a belépés és a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.